Abovské folklórne slávnosti v Skároši

Abovské folklórne slávnosti v Skároši

Abovské folklórne slávnosti v Skároši

Abovské folklórne slávnosti v Skároši

V skárošskom amfiteáteri sa v bohatom folklórnom programe predstavili  regionálne folklórne kolektívy a sólisti, remeselníci predviedli zručnosti pri tvorbe umeleckých predmetov.

15. augusta o 15.00.  sa konal 53. ročník podujatia – ABOVSKÉ FOLKLÓRNE SLÁVNOSTI EUROFOLK 2021.

Tradíciu remesiel priblížili manželia GELVANICSOVCI, Eva HORVÁTH, Amália HOLÍKOVÁ, Cyril HORÁK, Ľudovít CEHELSKÝ.  Z folklórnych kolektívov vystúpili a predviedli to najlepšie zo svojho repertoáru domáce ŽSSk SKÁROŠANKA a MSSk KAROSKE BEŤARE, ďalej sa predstavili FSK KADLUBEK a DFS KADLUBČEK  i ŽSSk PARADNE ŇEVESTI  z Valalík, FS SAKAĽČANE zo Sokoľan, ŽSSk GEČANKA z Geče, ŽSSk HANIŠŤANKA a MSSk HANIŠČANE z Hanisky, MSSk KOŠICKI ŠPIVACI z Košíc. Autori odbornej metodickej publikácie Tance a zvyky Abova ju bližšie predstavili a porozprávali
o dôvodoch a krokoch jej vzniku  –
Zsófia KUPEC, Marek RUDŇANSKÝ a Pavol KACVINSKÝ účinkovali i ako sólisti tanca v programe prezentujúcom folklór Abova. Svojou umeleckou kvalitou obohatili folklórne slávnosti hostia festivalu FS HORNÁD z Košíc, FS ILOSVAI z Veľkej Idy,
FS Megyer z Veľkého Medera a ĽH Szikes z Miskolca. 
Ako je na festivale zvykom, nechýbala ani ochutnávka domácich gastronomických špecialít, návštevníci festivalu sa aktívne zapájali do diania slávností účasťou na tvorivých dielňach a počas umeleckého programu na javisku odmeňovali účinkujúcich svojím potleskom a veselou náladou. Programom slávností slovom sprevádzala Nikola Koložová. V deň konania festivalu sa ráno konala v amfiteátri Svätá omša.

Ďakujeme obci Skároš za skvelú spoluprácu pri prípravách a samotnej realizácii festivalu, všetkým účinkujúcim a remeselníkom za skvelú atmosféru, hodnotné, poučné a umelecké zážitky!

Na 250 účinkujúcich adresovalo organizátorom svoju spokojnosť a prísľub účasti v ďalšom ročníku folklórneho festivalu, ktorí sa realizačný tím CKKK na základe pozitívnej odozvy i od divákov podujme opäť zorganizovať.

 

Galéria obrazov

Ďalšie články:

Vyhodnotenie ŠAFFOVA OSTROHA / kraj

Centrum kultúry Košického kraja (CKKK), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, opäť pripravilo deň...

Vyhodnotenie VIDIEČANOVA HABOVKA / kraj

Centrum kultúry Košického kraja (CKKK), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, opäť pripravilo...
Výsledky vyhladávania sa Vám zobrazia stlačením tlačítka "Enter" na klávesnici.